środa, 6 września 2017

ROLADKI SCHABOWE Z PAPRYKĄ




W naszym wrześniowym menu papryka pojawia się kilka razy w tygodniu. Pyszna i zdrowa, ożywia kolorami niemal każde danie, a jej cena jest w tej chwili najkorzystniejsza. Chyba czas zabrać się za paprykowe przetwory (zwłaszcza paprykę marynowaną!), a póki co zapraszam na pyszne schabowe roladki.

  • 8 plastrów schabu
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki + do panierowania
  • olej do smażenia

Pół papryki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Plastry schabu cienko rozbijamy oprószając je z obu stron solą i pieprzem. Na każdy plaster schabu wykładamy pół łyżeczki majonezu, rozsmarowujemy i posypujemy natką pietruszki oraz kosteczkami papryki. Zwijamy roladki, spinamy je wykałaczkami i panierujemy w mące. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano ze wszystkich stron i przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu roladek szklimy cebulę pokrojoną w drobną kotkę. Oprószamy papryką słodką i ostrą oraz łyżką mąki. Mieszając smażymy 3 – 4 minuty i zalewamy 1 szklanką wody. Całość przelewamy do roladek, dodajemy resztę papryki pokrojonej w kostkę lub paseczki i dusimy na małym ogniu ok. 20 – 30 minut (lub 11 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo) – do miękkości mięsa. Gotowe roladki wyjmujemy na ogrzany półmisek, a sos blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i wylewamy bezpośrednio na roladki lub przelewamy do sosjerki.

1 komentarz: