W naszym wrześniowym menu papryka pojawia się kilka razy w
tygodniu. Pyszna i zdrowa, ożywia kolorami niemal każde danie, a jej cena jest
w tej chwili najkorzystniejsza. Chyba czas zabrać się za paprykowe przetwory (zwłaszcza
paprykę marynowaną!), a póki co zapraszam na pyszne schabowe roladki.
- 8 plastrów schabu
- 1 czerwona papryka
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżeczki majonezu
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki + do panierowania
- olej do smażenia
Pół papryki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki
siekamy. Plastry schabu cienko rozbijamy oprószając je z obu stron solą i
pieprzem. Na każdy plaster schabu wykładamy pół łyżeczki majonezu, rozsmarowujemy
i posypujemy natką pietruszki oraz kosteczkami papryki. Zwijamy roladki,
spinamy je wykałaczkami i panierujemy w mące. Obsmażamy na mocno rozgrzanym
oleju na rumiano ze wszystkich stron i przekładamy do garnka. Na tłuszczu
pozostałym po smażeniu roladek szklimy cebulę pokrojoną w drobną kotkę.
Oprószamy papryką słodką i ostrą oraz łyżką mąki. Mieszając smażymy 3 – 4
minuty i zalewamy 1 szklanką wody. Całość przelewamy do roladek, dodajemy
resztę papryki pokrojonej w kostkę lub paseczki i dusimy na małym ogniu ok. 20
– 30 minut (lub 11 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo) – do
miękkości mięsa. Gotowe roladki wyjmujemy na ogrzany półmisek, a sos
blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i wylewamy bezpośrednio na
roladki lub przelewamy do sosjerki.
Fajne.
OdpowiedzUsuńJa tak roladki z indyka robiłam, polecam. :)