poniedziałek, 4 września 2017

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ




Wrzesień zwiastuje jesień, więc na rozpoczęcie roku szkolnego przygotowałam jedno z ulubionych ciast mojej córki – najprostsze, ucierane, z kruszonką i mieszanką owoców z naszego już prawie jesiennego ogrodu. 

Ciasto na blaszkę o wym. 22 x 26 cm:
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400 g mieszanych owoców (u mnie maliny, borówki, gruszki, brzoskwinie)
Kruszonka:
  • ¾ szklanki mąki (ok. 100 g)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy

Kruszonka: Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy zimne, posiekane masło. Składniki rozcieramy palcami do uzyskania sypkiej kruszonki i wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania ciasta.

Ciasto: Miękkie masło miksujemy z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy po 1 jajku i części mąki przesianej razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki uprzednio natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na powierzchni równomiernie rozsypujemy owoce – maliny i borówki w całości, a gruszki i brzoskwinie pokrojone w kosteczkę, po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych. Owoce posypujemy schłodzoną kruszonką. Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). 

2 komentarze:

  1. Lubię takie ciasto zjeść od czasu do czasu do popołudniowej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę testować z owocami leśnymi, jak tylko znajdę czas. :)

    OdpowiedzUsuń