Nie zawsze znajduję czas na pieczenie ciast i ratuję się
wówczas szybkimi pomysłami na wykorzystanie tego co mam w lodówce. Tak powstały
te ekspresowe rogaliki. Ciasto francuskie posmarowałam masą cynamonową,
dołożyłam plasterki jabłka i po kilku chwilach w domu unosił się aromatyczny
zapach najlepszej szarlotki, który zwabił do kuchni wszystkich domowników.
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 50 g miękkiego masła
- 4 – 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 1 – 2 jabłka
- 1 jajko
- cukier gruboziarnisty
Masło miksujemy z cukrem trzcinowym i cynamonem. Jabłko
obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można skropić sokiem z cytryny, aby nie
ściemniało). Ciasto francuskie kroimy na trójkąty o podstawie ok. 10 cm. Każdy
trójkąt smarujemy łyżeczką masy cynamonowej, a u podstawy układamy po 2 – 3
plasterki jabłka. Zwijamy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem od
pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy grubym cukrem. Pieczemy
ok. 12 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub
do 2200C bez termoobiegu).
wygladaja bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńciasto francuskie jest niezawodne.. zwłaszcza jak wpadną niezapowiedziani goście :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam nadmiarowe ciasto francuskie i brak pomysłów, co z niego zrobić.
OdpowiedzUsuńZapamiętuję!
:)
Wyglądają znakomicie
OdpowiedzUsuń