czwartek, 21 września 2017

ROGALIKI FRANCUSKIE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM



Nie zawsze znajduję czas na pieczenie ciast i ratuję się wówczas szybkimi pomysłami na wykorzystanie tego co mam w lodówce. Tak powstały te ekspresowe rogaliki. Ciasto francuskie posmarowałam masą cynamonową, dołożyłam plasterki jabłka i po kilku chwilach w domu unosił się aromatyczny zapach najlepszej szarlotki, który zwabił do kuchni wszystkich domowników. 

Składniki na 14 rogalików:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 – 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 1 – 2 jabłka
  • 1 jajko
  • cukier gruboziarnisty

Masło miksujemy z cukrem trzcinowym i cynamonem. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Ciasto francuskie kroimy na trójkąty o podstawie ok. 10 cm. Każdy trójkąt smarujemy łyżeczką masy cynamonowej, a u podstawy układamy po 2 – 3 plasterki jabłka. Zwijamy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem od pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy grubym cukrem. Pieczemy ok. 12 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). 


4 komentarze:

  1. ciasto francuskie jest niezawodne.. zwłaszcza jak wpadną niezapowiedziani goście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam nadmiarowe ciasto francuskie i brak pomysłów, co z niego zrobić.
    Zapamiętuję!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają znakomicie

    OdpowiedzUsuń