Michałki to od lat jedne z najpopularniejszych cukierków w
naszych domach. Te klasyczne nadziewane są masą kakaową z mielonymi orzechami,
oblane czekoladową polewą. I właśnie takich użyłam do przygotowania ciasta na
jedną z domowych imprez. Dodałam nutkę kawy i alkoholu, a dla kontrastu dżem
malinowy. Wyszło bardzo fajne, smaczne i eleganckie ciasto!
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 10 cukierków Michałków klasycznych
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
- 50 ml rumu lub wódki
- ½ słoika dżemu malinowego lub wiśniowego
- ok. 5 cukierków Michałków klasycznych
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie mieszamy
szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy o wym. 22 x 26
cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu). Studzimy w formie.
Krem: W rondelku podgrzewamy 200 ml śmietany.
Dodajemy cukierki Michałki i mieszając przy pomocy rózgi, podgrzewamy do
momentu aż się rozpuszczą. Nie gotujemy. Masę studzimy i wkładamy do lodówki na
minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Pozostałe 300 ml śmietany ubijamy na
sztywno. Dodajemy schłodzoną masę michałkową, ponownie ubijamy i wlewamy
żelatynę rozpuszczoną w niewielkie ilości gorącej wody. Miksujemy.
Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na
sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w
niewielkiej ilości gorącej wody.
Wykonanie: Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 200 ml
gorącej wody. Studzimy i dodajemy wódkę. Niewielką ilością ponczu nasączamy
biszkopt w blaszce. Smarujemy kremem z Michałkami, a na nim układamy podłużne
biszkopty nasączone pozostałym ponczem z kawy i rumu. We wgłębienia między
biszkoptami nakładamy niewielkie porcje dżemu (najlepiej robić to przy pomocy
rękawa cukierniczego). Na wierzch wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy i
posypujemy kilkoma Michałkami startymi na dużych oczkach tarki. Ciasto
przechowujemy w lodówce.
Wygląda super! i musi być pyszne bo uwielbiam Michalki:D jak wrócę z pracy to zaraz biorę się za robotę :)
OdpowiedzUsuń