poniedziałek, 25 września 2017

CIASTO MICHAŁEK




Michałki to od lat jedne z najpopularniejszych cukierków w naszych domach. Te klasyczne nadziewane są masą kakaową z mielonymi orzechami, oblane czekoladową polewą. I właśnie takich użyłam do przygotowania ciasta na jedną z domowych imprez. Dodałam nutkę kawy i alkoholu, a dla kontrastu dżem malinowy. Wyszło bardzo fajne, smaczne i eleganckie ciasto!

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 10 cukierków Michałków klasycznych
  • 2 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml rumu lub wódki
  • ½ słoika dżemu malinowego lub wiśniowego
  • ok. 5 cukierków Michałków klasycznych

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy o wym. 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w formie.

Krem: W rondelku podgrzewamy 200 ml śmietany. Dodajemy cukierki Michałki i mieszając przy pomocy rózgi, podgrzewamy do momentu aż się rozpuszczą. Nie gotujemy. Masę studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Pozostałe 300 ml śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy schłodzoną masę michałkową, ponownie ubijamy i wlewamy żelatynę rozpuszczoną w niewielkie ilości gorącej wody. Miksujemy.

Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. 

Wykonanie: Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 200 ml gorącej wody. Studzimy i dodajemy wódkę. Niewielką ilością ponczu nasączamy biszkopt w blaszce. Smarujemy kremem z Michałkami, a na nim układamy podłużne biszkopty nasączone pozostałym ponczem z kawy i rumu. We wgłębienia między biszkoptami nakładamy niewielkie porcje dżemu (najlepiej robić to przy pomocy rękawa cukierniczego). Na wierzch wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy i posypujemy kilkoma Michałkami startymi na dużych oczkach tarki. Ciasto przechowujemy w lodówce.

1 komentarz:

  1. Wygląda super! i musi być pyszne bo uwielbiam Michalki:D jak wrócę z pracy to zaraz biorę się za robotę :)

    OdpowiedzUsuń