Dla moich domowych miłośników czekolady przygotowałam
kakaowy sernik, który wykończyłam śmietankową pianką z gruszkami – to owocowy
akcent dla mnie. Obficie polany strużkami czekolady i posypany płatkami
migdałów, które świetnie pasują do gruszek. Uznaliśmy go za bardzo udany wypiek
na czasie!
- 800 g mielonego twarogu
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżki kakao
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 800 g gruszek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 40 g gorzkiej czekolady
- garść płatków migdałowych
Sernik: Dno tortownicy wykładamy papierem do
pieczenia wypuszczając jego brzegi poza zapięta obręcz. Boki smarujemy masłem.
Jajka krótko miksujemy z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Cały czas
miksując stopniowo dodajemy mielony twaróg, proszek budyniowy, kakao i
śmietanę. Kiedy składniki się połączą masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy
60 – 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w
wyłączonym piekarniku.
Pianka gruszkowa: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd
nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy cukrem i dusimy w garnku z
grubym dnem, do momentu aż zrobią się szkliste. Garnek zdejmujemy z ognia, gruszki
blendujemy na mus i do gorącej masy wsypujemy łyżkę żelatyny. Mieszamy aż się
rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy schłodzony, ale wciąż płynny mus z gruszek i miksujemy.
Wykonanie: Sernik wyjmujemy z blaszki i przenosimy na
paterę. Piankę gruszkową przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w
kształcie dużej gwiazdki i wyciskamy na wierzch sernika. Polewamy strużkami
rozpuszczonej czekolady i posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce.
obłędny <3
OdpowiedzUsuń