środa, 27 września 2017

MUSZLE Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM W SOSIE BRIE



Faszerowane muszle makaronowe to świetna propozycja na oryginalny obiad lub większą imprezę. Nadziałam je jednym z naszych ulubionych i wielokrotnie wypróbowanych połączeń z kurczaka, szpinaku i sera pleśniowego. Tym razem użyłam nieco łagodniejszego w smaku sera Brie, choć Gorgonzola lub Lazur też świetnie by tu pasowały. Danie jest może niezbyt fotogeniczne (a przynajmniej ja nie umiałam go ładnie sfotografować), ale w smaku, zapewniam,  jest rewelacyjne!
 
  • 1 opakowanie makaronu w kształcie muszli
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g sera brie
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
Sos serowy:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 125 g sera brie
  • sól, pieprz
  • 100 g sera mozzarella

Szpinak rozmrażamy. Pierś kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Dusimy ok. 5 minut, a następnie dodajemy ser brie i śmietankę. Mieszając, dusimy kolejne 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy podsmażonego wcześniej kurczaka. Mieszamy.
Muszle makaronowe gotujemy w osolonym wrzątki al dante.  Napełniamy farszem szpinakowym i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos serowy. Śmietankę podgrzewamy z serem brie, do jego rozpuszczenia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy muszle w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem mozzarella i zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 

3 komentarze: