Faszerowane muszle makaronowe to świetna propozycja na oryginalny obiad lub większą imprezę. Nadziałam je jednym z naszych ulubionych i wielokrotnie wypróbowanych połączeń z kurczaka, szpinaku i sera pleśniowego. Tym razem użyłam nieco łagodniejszego w smaku sera Brie, choć Gorgonzola lub Lazur też świetnie by tu pasowały. Danie jest może niezbyt fotogeniczne (a przynajmniej ja nie umiałam go ładnie sfotografować), ale w smaku, zapewniam, jest rewelacyjne!
- 1 opakowanie makaronu w kształcie muszli
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 g sera brie
- 50 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 250 ml śmietanki 30%
- 125 g sera brie
- sól, pieprz
- 100 g sera mozzarella
Szpinak rozmrażamy. Pierś kurczaka kroimy w drobna kostkę i
podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy drobno posiekaną cebulę,
dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Dusimy ok. 5
minut, a następnie dodajemy ser brie i śmietankę. Mieszając, dusimy kolejne 5
minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy podsmażonego wcześniej
kurczaka. Mieszamy.
Muszle makaronowe gotujemy w osolonym wrzątki al dante. Napełniamy farszem szpinakowym i układamy w
natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos serowy. Śmietankę podgrzewamy z serem
brie, do jego rozpuszczenia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem
polewamy muszle w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem mozzarella i
zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
ten sos brie to genialne wykończenie... mniam!
OdpowiedzUsuńoooo to jest coś co uwielbiam .... !!!!
OdpowiedzUsuńTwoje dania zawsze zachecaja :)
OdpowiedzUsuń