środa, 30 sierpnia 2017

DŻEM Z GRUSZEK I ARONII Z NUTĄ CYNAMONU




Aronia to prawdziwy, jesienny skarb w ogrodzie, o niezliczonych właściwościach zdrowotnych (więcej pisałam TUTAJ). Moim pomysłem w tym roku było dodanie odrobiny cynamonu do lubianego przez nas dżemu z aronii i gruszek. I to był strzał w dziesiątkę – dżem nabrał orientalnego smaku i od razu podbił serca wszystkich domowników!

Składniki na 8 słoików:
  • 2 kg gruszek, po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych
  • 1 kg aronii
  • 700 g cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • sok z 1 cytryny

Gruszki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy 300 g cukru i gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż zrobią się szkliste i zaczną się rozpadać.
Do aronii wlewamy ćwierć szklanki wody, wsypujemy 400 g cukru i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając ok. 30 min.
Aronię łączymy z gruszkami, dodajemy cynamon oraz sok z cytryny i rozdrabniamy blenderem wg upodobań – zupełnie na gładko, lub zostawiając niewielkie kawałki owoców. Dżem stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gorącym napełniamy słoiczki, mocno zakręcamy i odstawiamy na 30 minut do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz