Aronia to prawdziwy, jesienny skarb w ogrodzie, o
niezliczonych właściwościach zdrowotnych (więcej pisałam TUTAJ). Moim pomysłem w tym roku było dodanie odrobiny
cynamonu do lubianego przez nas dżemu z aronii i gruszek. I to był strzał w
dziesiątkę – dżem nabrał orientalnego smaku i od razu podbił serca wszystkich
domowników!
- 2 kg gruszek, po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych
- 1 kg aronii
- 700 g cukru
- ¼ szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- sok z 1 cytryny
Gruszki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy 300 g cukru i
gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż zrobią się szkliste i zaczną się
rozpadać.
Do aronii wlewamy ćwierć szklanki wody, wsypujemy 400 g
cukru i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając ok. 30 min.
Aronię łączymy z gruszkami, dodajemy cynamon oraz sok z
cytryny i rozdrabniamy blenderem wg upodobań – zupełnie na gładko, lub
zostawiając niewielkie kawałki owoców. Dżem stawiamy na ogniu i doprowadzamy do
wrzenia. Gorącym napełniamy słoiczki, mocno zakręcamy i odstawiamy na 30 minut
do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz