Kruchutkie i chrupiące, delikatnie słodkie ciasteczka ze
zdrową kaszą jaglaną. Idealne do zabrania na drugie śniadanie do pracy, szkoły
czy w plener. Powstały na szybko z tego co akurat było pod ręką i bardzo nam
zasmakowały.
- 100 g miękkiego masła
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 50 g masy kajmakowej z puszki
- 1 mały, dojrzały banan
- ½ szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki błyskawicznych płatków jaglanych
- ¼ szklanki łuskanych ziaren słonecznika
Masło miksujemy z cukrem trzcinowym. Cały czas ucierając
dodajemy kolejno jajko, masę kajmakową, banana rozgniecionego widelcem, a
następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy płatki jaglane i
ziarna słonecznika. Mieszamy do połączenia się składników. Z masy formujemy
kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy w
niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia.
Pieczemy 14 – 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C
(lub do 1800C bez termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz