Zapraszam na jesienny sernik z soczystymi jabłkami i owsianą
kruszonką pachnącą cynamonem. Na szczęście upiekłam go na dużej blaszce i
mogliśmy się nim rozkoszować przez kilka dni, bo jest wyjątkowo smaczny. Sernik
i szarlotka w jednym. Wilgotny i aromatyczny, po prostu idealny!
- 200 g biszkoptów
- 50 g kakaowych herbatników
- 60 g roztopionego masła
- 1,2 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 budyń waniliowy
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 większe jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki (ok. 50 g) rozpuszczonego masła
Spód: Biszkopty, herbatniki i roztopione masło
umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Przesypujemy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej uprzednio papierem do
pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: Jajka miksujemy krótko z cukrem i
ziarenkami z laski wanilii. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mielony
twaróg, proszek budyniowy i śmietankę. Kiedy składniki się połączą masę
wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy.
Dodatkowo: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd
nasiennych i kroimy w niewielką kostkę lub plasterki. Mieszamy z cynamonem i
równomiernie rozsypujemy na powierzchni sernika.
Kruszonka: W misce mieszamy cukier, mąkę, płatki
owsiane i cynamon. Dodajemy rozpuszczone masło i rozcieramy do uzyskania
sypkiej kruszonki. Posypujemy jabłka.
Sernik pieczemy 60 – 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C.
Studzimy w wyłączonym piekarniku. Gotowy sernik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Sernik wygląda bardzo apetycznie, czy można dodać jabłka zrobione w zalewie? A zamiast świeżej wanilii cukier?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję :)
Można dodać cukier waniliowy. Jabłka z zalewy również, ale oczywiście po odsączeniu. Pozdrawiam:)
Usuń