Do jesiennych obiadów polecam rewelacyjnie pyszną surówkę z
marchewki i dyni z dodatkiem jabłka i rodzynek. Cudownie chrupiąca, soczysta i
słodko-kwaśna, a przy tym w świeżym, pogodnym kolorze.
- 30 dag dyni
- 30 dag marchewki
- 5 dag rodzynek
- 1 jabłko
- ½ cebuli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz i cukier do smaku
Dynię i jabłko pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych, a marchewkę
i cebulę obieramy. Warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki. Jabłko również
ścieramy na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Do warzyw z
jabłkiem dodajemy rodzynki, majonez i jogurt oraz sól, pieprz i cukier do
smaku. Mieszamy.
Smaczny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuń