- Mamo, mamo! Upieczesz to ciasto z kratką na wierzchu? – No
to upiekłam… Najprostszą i najpyszniejszą tartę na świecie, z jabłkami i
cynamonem, plus mój ulubiony dodatek, czyli trochę suszonej żurawinki.
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 75 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- 4 – 5 dużych, winnych jabłek
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kaszy manny
- mąka do podsypywania
- cukier puder do oprószenia
Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy.
Dodajemy zimne, posiekane masło, żółtka, łyżkę wody i szczyptę soli. Składniki
siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5
mm, wycinamy okrąg nieco większy od średnicy formy do tarty i wylepiamy nim dno
oraz boki natłuszczonej blaszki. Dno gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do
lodówki na ok. 30 minut. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w kulę
i również wkładamy do lodówki.
Nadzienie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd
nasiennych, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy na
patelnię, dodajemy cukier i cynamon. Mieszając podgrzewamy przez kilka minut,
do momentu aż część jabłek zacznie się rozpadać. Dodajemy żurawinę, mieszamy i
odstawiamy do przestudzenia.
Wykonanie: Schłodzoną tartę wyjmujemy z lodówki, dno
posypujemy kaszą manną i wykładamy nadzienie z jabłek. Pozostałą część ciasta
cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski o szerokości 1 cm. Z pasków układamy
kratkę na powierzchni ciasta. Z resztek ciasta wycinamy listki i układamy
dookoła brzegu. Tartę pieczemy 35 – 40 minut w piekarniku z termoobiegiem
nagrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po przestudzeniu
oprószamy cukrem pudrem.
Tarta z jabłkami i żurawiną, brzmi kusząco! :)
OdpowiedzUsuń