poniedziałek, 27 listopada 2017

TARTA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ




- Mamo, mamo! Upieczesz to ciasto z kratką na wierzchu? – No to upiekłam… Najprostszą i najpyszniejszą tartę na świecie, z jabłkami i cynamonem, plus mój ulubiony dodatek, czyli trochę suszonej żurawinki. 

Kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 4 – 5 dużych, winnych jabłek
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • 1 łyżka kaszy manny
  • mąka do podsypywania
  • cukier puder do oprószenia

Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimne, posiekane masło, żółtka, łyżkę wody i szczyptę soli. Składniki siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wycinamy okrąg nieco większy od średnicy formy do tarty i wylepiamy nim dno oraz boki natłuszczonej blaszki. Dno gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w kulę i również wkładamy do lodówki.

Nadzienie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy na patelnię, dodajemy cukier i cynamon. Mieszając podgrzewamy przez kilka minut, do momentu aż część jabłek zacznie się rozpadać. Dodajemy żurawinę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Wykonanie: Schłodzoną tartę wyjmujemy z lodówki, dno posypujemy kaszą manną i wykładamy nadzienie z jabłek. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski o szerokości 1 cm. Z pasków układamy kratkę na powierzchni ciasta. Z resztek ciasta wycinamy listki i układamy dookoła brzegu. Tartę pieczemy 35 – 40 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

1 komentarz: