W klimacie jesienno-świątecznym upiekłam piernikowe brownie z
dynią. Mocno czekoladowe, mocno wilgotne, aromatyczne i pyszne tak, że aż nie
da się nie sięgnąć po następny kawałek!
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki musu z pieczonej dyni
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie posypka karmelowa
Brownie: Gorzkie czekolady razem z masłem pokrojonym
na kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. szklaną lub metalową miseczkę z
masłem i czekoladą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą). Studzimy.
Jajka z cukrem miksujemy na
jasną, puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy przestudzoną
czekoladę z masłem, a następnie przesianą mąkę, przyprawę do piernika i proszek
do pieczenia. Na koniec dodajemy mus z dyni. Mieszamy i przelewamy do blaszki o
wymiarach 21 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 – 35 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu). Po upieczeniu ciasto powinno być w środku lekko wilgotne.
Polewa: Czekoladę z masłem
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy przestudzone ciasto. Dekorujemy wg
uznania, np. posypką karmelową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz