Lekkie, pyszne danie obiadowe dla miłośników szpinaku.
Pulpeciki z mięsa drobiowego zapiekłam w sosie szpinakowym z serem pleśniowym.
Podałam je z grubym makaronem orkiszowym, ale dobre będą też w towarzystwie
ryżu – jak kto lubi.
- 450 g drobiowego mięsa mielonego
- ½ dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki wody
- sól i pieprz do smaku
- 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- ½ dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera gorgonzola
- 300 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 100 g sera mozarella
Pulpety: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na rumiano
na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Do mięsa dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty
przez praskę, podsmażoną cebulkę, natkę pietruszki, jajko, kaszę manną, 2 łyżki
zimnej wody oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrabiamy i formujemy okrągłe
pulpety.
Sos: Szpinak rozmrażamy. Na niewielkiej ilości oleju szklimy
drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
rozmrożony szpinak. Dusimy ok. 5 minut, a następnie dodajemy rozdrobniony ser
gongonzola i śmietankę. Mieszając, dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wylewamy
sos szpinakowy i układamy pulpety. Pieczemy 40 - 45 minut w piekarniku
rozgrzanym do 1800C. 15 minut przed końcem pieczenia pulpety posypujemy
tartym serem mozzarella.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz