Na świąteczne okazje polecam pyszną, puszystą roladę z
kremem michałkowym, polewą czekoladową i dużą ilością chrupiących orzechów
laskowych.
- 4 jajka
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 10 cukierków Michałków klasycznych
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- 30 g masła
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek dżemu malinowego lub wiśniowego
- garść orzechów laskowych
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na
dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
20 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu).
Na blacie rozkładamy bawełnianą ściereczkę (można ją
oprószyć cukrem pudrem) i wykładamy na nią upieczone ciasto papierem do
pieczenia od góry. Papier delikatnie odklejamy i zwijamy roladę razem ze
ściereczką wzdłuż krótszego boku. Odkładamy do przestudzenia.
Krem: W rondelku podgrzewamy 200 ml śmietany.
Dodajemy Michałki i mieszając, podgrzewamy do momentu aż się rozpuszczą. Nie
gotujemy. Masę studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej
na całą noc. Pozostałe 200 ml śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy schłodzoną
masę michałkową, ponownie ubijamy i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkie
ilości gorącej wody. Miksujemy.
Rozwijamy przestudzony biszkopt, smarujemy cienką warstwą
dżemu, a następnie kremem michałkowym. Delikatnie zwijamy i wstawiamy do
lodówki, do stężenia kremu.
Polewa: Cukier puder przesiewamy. W rondlu z grubym
dnem podgrzewamy masło, wodę i kakao. Kiedy masło się roztopi i połączy z
pozostałymi składnikami rondel zdejmujemy z ognia i gorącą masą zalewamy cukier
puder. Mieszamy do uzyskania gęstej polewy. Ciepłą polewą smarujemy roladę.
Posypujemy grubo siekanymi orzechami laskowymi.
Zrobiłam sobie taką roladę i jest pyszna!
OdpowiedzUsuńCzy polewa nie jest za słodka z 1szkl.cukru pudru?
OdpowiedzUsuńCzy można zawinąć roladę z dłuższego boku,bo w przepisie jest z krótszego?
Polewa jest słodka, ale dobrze współgra z całością. Aby ograniczyć cukier można polać roladę poprostu roztopioną gorzką czekoladą. Rolady zawsze zwijam wzdłuż krótszego boku, dzięki temu więcej ciasta zawiniemy do środka i będzie ładniejsza w przekroju. Przy zawijaniu wzdłuż dłuższego boku rolada będzie cieńsza, ale dłuższa. Jak kto lubi.
Usuń