wtorek, 3 października 2017

SZARLOTKA Z GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ




Jesienna szarlotka z dodatkiem gruszek i żurawiny. Kruchutka, rozpływająca się w ustach, z niezastąpionym cynamonem i słodka w sam raz. Idealna na coraz krótsze dni, kiedy potrzeba nam czegoś na poprawę nastroju.

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 kg gruszek
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaszy manny
  • cukier puder do oprószenia

Blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy zwarte, gładkie ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażalce. Pozostałym ciastem wylepiamy spód blaszki, gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki.  W tym czasie obieramy jabłka i gruszki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i ścieramy na dużych oczkach tarki (jeśli są bardzo soczyste, należy odsączyć nadmiar soku). Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i mieszamy z żurawiną, cukrem i cynamonem.
Schłodzone ciasto w blaszce podpiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną, następnie wykładamy owoce, a na górę ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy 50 minut w tej samej temperaturze. Studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Piękne ciacho :)i dodam, że szarlotka chodzi za mną już od dawna! Więc pewnie w końcu nie wytrzymam i sobie zrobię :) A połączenie jabłek i gruszek w szarlotce jest doskonałe ! Suszonej żurawiny jeszcze nie dodawałam :) Może czas wypróbować :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesień to najlepszy czas na szarlotki;) A suszoną żurawinę wprost uwielbiam i dodaję gdzie tylko mogę. W tym połączeniu sprawdza się idealnie, więc bardzo polecam!

      Usuń
  2. Zrobiłam, ale zamiast cytryny i odsączania dodałam połowę proszku galaretki wiśniowej i wymieszałam z jabłkami przed, wstawieniem do piekarnika. To była chyba najlepsza szarlotka jaką zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń