Miałam ochotę na sernik mocno czekoladowy. Taki z naprawdę
dużą ilością czekolady. Do masy serowej dodałam więc solidną porcję czekolady
gorzkiej, a wierzch polałam mleczną. Jest obłędny, aksamitny i uzależniający. W
wykonaniu szybki i prosty, na spodzie z kakaowych herbatników. Idealna
propozycja dla wszystkich czekoladoholików!
- ok. 20 herbatników kakaowych
- 500 ml śmietanki 30%
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 6 jajek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
Blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm lub o podobnych wymiarach
wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, jeden obok
drugiego.
Śmietankę podgrzewamy razem z połamaną czekoladą, do momentu
jej rozpuszczenia. Studzimy. Jajka krótko miksujemy z cukrem, a następnie cały
czas miksując stopniowo dodajemy twaróg, mleko w proszku, kakao i przestudzoną śmietankę
z czekoladową. Masę wylewamy na herbatniki. Pieczmy 70 – 80 minut w piekarniku
rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu). Studzimy w wyłączonym
piekarniku.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z łyżką masła i
polewamy przestudzony sernik.
Sernik to moje ulubione ciasto - czekoladowy musi być idealny! :) pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! Uwielbiam czekoladowe serniki !:)
OdpowiedzUsuń