czwartek, 26 października 2017

PIEROGI RUSKIE Z DYNIĄ




Tradycyjne pierogi ruskie zdecydowanie należą do naszych ulubionych i właśnie takie najczęściej robię. Tym razem, dla urozmaicenia, dodałam do farszu również zdrowego puree z dyni. Sprawdziło się idealnie, wnosząc trochę złocistej barwy i delikatnego, dyniowego smaku. Polecam!

Składniki na ok. 60 pierogów:
  • 400 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki wrzącej wody + ok. ¾ szklanki zimnej wody
Farsz:
  • 250 g niemielonego twarogu
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g puree z pieczonej dyni
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • olej
Do okraszenia:
  • 2 – 3 cebule
  • boczek
  • olej

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszając łyżką dolewamy ¾ szklanki gorącej wody. Kiedy ciasto wchłonie całą wodę, stopniowo dolewamy zimnej, tyle ile ciasto zabierze (ok. ¾ szklanki). Z grubsza wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy do momentu kiedy będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Formujemy je w kulę i przykrywamy głębokim talerzem, aby odpoczęło, nie tracąc przy tym ciepła.

Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z pokruszonym białym serem, puree z dyni i podsmażoną cebulą. Przyprawiamy słodką papryką, pieprzem ziołowym, kurkumą i solą do smaku (farsz powinien być pikantny i wyrazisty). Mieszamy.

Wykonanie: Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi, tworząc pierogi. Partiami wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ogrzany talerz. Okraszamy drobno pokrojoną cebulką podsmażoną z boczkiem na odrobinie oleju.

1 komentarz: