Prostej szarlotce dodałam malinowych rumieńców i
cytrynowo-korzennego aromatu kardamonu.
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- ½ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 kg jabłek (u mnie papierówki)
- 1 szklanka malin
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kaszy manny
- cukier puder do oprószenia
Blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm lub podobną wykładamy
papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne,
posiekane masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 2 łyżki
zimnej wody. Wyrabiamy zwarte, gładkie ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do foliowego
woreczka i umieszczamy w zamrażalce. Pozostałym ciastem wylepiamy spód blaszki,
gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, pozbawiamy je
gniazd nasiennych, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby
nie ściemniały. Do jabłek dodajemy maliny, cukier i kardamon. Delikatnie
mieszamy.
Schłodzone ciasto w blaszce podpiekamy przez 10 minut w
piekarniku rozgrzanym do 1800C. Podpieczony spód posypujemy kaszą
manną, następnie wykładamy owoce, a na górę ścieramy ciasto z zamrażarki.
Pieczemy 50 minut w tej samej temperaturze. Studzimy i obficie posypujemy
cukrem pudrem.
Pyszne jest połączenie jabłek i malin, sama ostatnia próbowałam :)
OdpowiedzUsuń