poniedziałek, 2 lipca 2018

SOK Z CZERWONEGO AGRESTU




Pyszny, lekko kwaskowaty czerwony agrest jest moim ulubieńcem w lipcowym ogrodzie. Jest słodszy od zielonego i dlatego dużo chętniej zjadany prosto z krzaczka, a przetworom i wypiekom dodaje koloru. Niskokaloryczny agrest szczyci się wysoką dawką witaminy C, wspomagając tym samym naszą odporność oraz zawiera całe mnóstwo innych cennik składników, które wspomagają koncentrację, koją nerwy i dają poczucie odprężenia. Sok z tych pysznych i zdrowych owoców to jeden z moich sposobów na zachowanie ich smaku na dłużej. Zimą podajemy go po rozcieńczeniu wodą mineralną. Bardzo polecam!

  • 2 kg czerwonego agrestu
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Agrest przebieramy, płuczemy i zalewamy 1,5 - 2 litrami wody.  Stawiamy na ogniu i gotujemy ok. 15 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy na co najmniej 3 godziny, a najlepiej do następnego dnia.
Po tym czasie całość przelewamy przez sito, aby pozbyć się resztek skórek i pestek. Do soku dodajemy cukier i zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i gorący sok rozlewamy do przygotowanych butelek lub słoików. Natychmiast zakręcamy. Nie pasteryzujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz