Pyszny, lekko kwaskowaty czerwony agrest jest moim
ulubieńcem w lipcowym ogrodzie. Jest słodszy od zielonego i dlatego dużo
chętniej zjadany prosto z krzaczka, a przetworom i wypiekom dodaje koloru. Niskokaloryczny
agrest szczyci się wysoką dawką witaminy C, wspomagając tym samym naszą
odporność oraz zawiera całe mnóstwo innych cennik składników, które wspomagają
koncentrację, koją nerwy i dają poczucie odprężenia. Sok z tych pysznych i
zdrowych owoców to jeden z moich sposobów na zachowanie ich smaku na dłużej.
Zimą podajemy go po rozcieńczeniu wodą mineralną. Bardzo polecam!
- 2 kg czerwonego agrestu
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Agrest przebieramy, płuczemy i zalewamy 1,5 - 2 litrami
wody. Stawiamy na ogniu i gotujemy ok.
15 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy na co najmniej 3 godziny, a
najlepiej do następnego dnia.
Po tym czasie całość przelewamy przez sito, aby pozbyć się
resztek skórek i pestek. Do soku dodajemy cukier i zagotowujemy. Dodajemy sok z
cytryny i gorący sok rozlewamy do przygotowanych butelek lub słoików.
Natychmiast zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz