Ogórków mamy w ogrodzie pod dostatkiem , więc wciąż szukam
pomysłów na ich ciekawe wykorzystanie. Polecam wypróbowany sposób na cienkie,
słodko-kwaśne i chrupiące plastry ogórków, które idealnie sprawdzą się na
kanapkach. Wysokość słoików należy dostosować do długości ogórków, tak aby
łatwo było je poukładać w pionie.
- 2 kg długich ogórków gruntowych
- 3 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 6 ziaren ziela angielskiego
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
Plastry układamy w pionie, dość ciasno w przygotowanych słoikach. Do każdego
słoika wrzucamy po kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i po 1 ziela angielskiego.
Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, kurkumą i octem. Zalewamy ogórki w słoikach
do pełna i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 5 – 6 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz