Na świeże kurki czekamy cały rok. Są szybkie w obróbce i
niezwykle pyszne. Zrumienione na maśle, z dodatkiem śmietany najlepiej smakują
prosto z patelni, z kawałkiem bagietki. Jeśli dodamy do nich więcej śmietany
utworzą pyszny sos, który podaję do makaronu lub ziemniaków.
- 500 g świeżych kurek
- 1 duża cebula
- 2 – 3 łyżki klarowanego masła
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Kurki oczyszczamy i na krótko wkładamy do miski z zimną
wodą, aby pozbyć się pozostałości piasku. Odsączamy na durszlaku. Małe kurki
pozostawiamy w całości, większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i
kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy część masła, dodajemy cebulkę i
podsmażamy aż zrobi się lekko szklista. Dodajemy kurki i mieszając smażymy, aż
odparuje z nich cały płyn. Dodajemy kolejną łyżkę masła i smażymy jeszcze ok. 3
– 4 minut, aż kurki lekko się zarumienią. Wlewamy śmietankę i mieszając,
doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na koniec
posypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
ale pyszności ! Nabrałam smaka na każda wersje podania :)
OdpowiedzUsuń