Lody na słodkim mleku skondensowanym najlepsze są z
dodatkiem kwaskowatych owoców. Z czerwoną porzeczką smakują po prostu bosko. To
słodkie orzeźwienie w pięknym, różowym kolorze, z dodatkiem naturalnych witamin
zawartych w porzeczkach. Zamrażają się równomiernie, bez konieczności częstego
mieszania i używania maszynki do lodów. Polecam!
- 3 szklanki oczyszczonej, czerwonej porzeczki (ok. 400 g)
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
- 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% (250 ml)
Porzeczki rozdrabniamy przy pomocy blendera. Otrzymany mus porzeczkowy
przecieramy przez gęste, metalowe sito, aby pozbyć się resztek skórek i pestek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i cały czas miksując
wolno dolewamy mleko skondensowane, a na koniec gładki mus porzeczkowy. Masę
przelewamy do zamykanego pudełka i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na
całą noc do zamrażarki. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.
Chyba tez takie zrobię. Wyglądają super.
OdpowiedzUsuńŚwietny kolor i bardzo proste w wykonaniu. Sprawdzam, czy mamy mleczko skondensowane i będziemy robić. :-)
OdpowiedzUsuń