Ta galaretka to prawdziwy rarytas! O pięknym, ciemnym
kolorze oraz lekko kwaskowatym, ale pełnym słodyczy smaku. Dzięki naturalnym
pektynom zawartym w czarnej porzeczce bardzo szybko tężeje w słoikach. Świetna
do przekładania ciast i tortów, do gofrów, naleśników, czy po prostu z kromką
chleba. Gorąco polecam!
Składniki na 3
słoiki o pojemności 250 ml:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 0,5 kg cukru
Porzeczki obrywamy z gałązek, myjemy i wkładamy do garnka.
Rozgniatamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelcem, aby puściły sok.
Gotujemy ok. 10 minut. Studzimy.
Rozgotowane porzeczki przecieramy przez gęste, metalowe
sito. Resztki skórek i pestek wyrzucamy, a sok ponownie stawiamy na ogniu i
zagotowujemy, zbierając tworzącą się pianę. Wsypujemy cukier i gotujemy 20
minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie gorąca kropla
soku wylana na talerzyk schłodzony w zamrażarce powinna krzepnąć. Gorący sok
przelewamy do słoików i natychmiast zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz