piątek, 6 lipca 2018

DŻEM WIŚNIOWY




Naturalny, domowy dżem z wiśni robię każdego lata. Lubię kiedy nie jest zbyt słodki, bo często używam go dla przełamania słodyczy w ciastach i tortach. Na 3 kg wiśni daję wówczas tylko 1 kg cukru. W wersji na kanapki, do gofrów i naleśników, oraz jeśli chcemy aby smakował dzieciom, lepiej dodać po 500 g cukru na kilogram owoców. 

Składniki na 6 słoików o pojemności 250 ml:

  • 3 kg wiśni
  •  1 – 1,5 kg cukru
  • sok z ½ cytryny

Wiśnie myjemy, pestkujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 – 3 godziny, aby puściły sok. W szerokim garnku z grubym dnem stawiamy na ogniu i gotujemy ok. 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy kolejne 30 – 60 minut, bardzo często mieszając i dodając w międzyczasie sok z cytryny, do momentu uzyskania pożądanej gęstości dżemu. Gorący dżem przekładamy do słoików, dobrze wycierając ich brzegi, mocno zakręcamy i odstawiamy na 15 minut do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Aby w czasie gotowania sprawdzić, czy dżem jest odpowiednio gęsty, co jakiś czas wylewamy po odrobinie na schłodzony w zamrażarce talerzyk. Jeśli szybko gęstnieje i zastyga, dżem jest gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz