Dynia była znana i kompleksowo wykorzystywana przez
rdzennych mieszkańców Ameryki prawdopodobnie już 5 -7 tys. lat p.n.e. Do Europy,
po której szybko się rozprzestrzeniła, przypłynęła w XVI w na statkach
hiszpańskich kolonizatorów. W Polsce najwięcej zwolenników zdobyły 2 spośród
prawie 30 gatunków dyniowatych: dynia olbrzymia i zwyczajna (do tej grupy
zaliczamy m.in. popularną cukinię,
kabaczka i patisona).
Dynia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym. Dzięki
swym wartościowym składnikom odżywczym jest doceniana nie tylko w kuchni, ale
też w medycynie i kosmetyce. Miąższ zawiera dużo białka, węglowodanów, witaminy
A, C, E, beta-karotenu, potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Nasiona zawierają
białko i tłuszcz oraz fosfor, magnez, selen i jod.
Owoce dyni nie zawierają azotanów i metali ciężkich. Te
szkodliwe dla zdrowia związki ze skażonego środowiska gromadzą się w
niejadalnych liściach rośliny.
W 100 g miąższu z dyni jest zaledwie 20 kcal. Dynia rzadko
wywołuje uczulenia, jest więc zalecana w żywieniu dzieci, a w postaci
przetartej w żywieniu niemowląt. Należy ją spożywać w diecie przy nadciśnieniu tętniczym,
miażdżycy, stwardnieniu rozsianym, niewydolności nerek oraz zaburzeniach w
przemianie materii. Szczególnie zalecana jest dla wegetarian, których organizm
nie otrzymuje witaminy A z produktów zwierzęcych. Jest też polecana w diecie
diabetyków do obniżenia poziomu glukozy we krwi, przy zapobieganiu cukrzycy,
przeciwdziałaniu zaparciom, leczeniu otyłości, bezsenności i reumatyzmu.
Nasiona dyni są wysokokaloryczne, bogate w nienasycone kwasy
tłuszczowe i lecytynę, poprawiającą funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.
Wykorzystuje się je w leczeniu stanów zapalnych skóry i błon śluzowych oraz do
zwalczania pasożytów przewodu pokarmowego. Regularne spożywanie nasion dyni
zapobiega przerostowi prostaty.
Miąższ i sok z dyni stosuje się też w kosmetyce. Zawarte w
nich substancje aktywne mają zdolność rozpuszczania warstwy rogowej naskórka.
Po przetarciu skóry sokiem z dyni staje się ona miękka i gładka, a makijaż
lepiej się trzyma. Kąpiel z dodatkiem wywaru z miąższu dyni i mleka powoduje
złuszczenie zrogowaciałego naskórka, zmiękczenie i uelastycznienie skóry, która
odzyskuje młody wygląd.
W naszych ogrodach uprawiamy dynię jako warzywo jednoroczne,
z siewu majowego, po ustąpieniu ryzyka przymrozków. Nie ma dużych wymagań, poza
żyzną i dobrze uprawioną glebą oraz zapewnieniu jej odpowiednio dużej ilości
miejsca na zagonie. Dynie olbrzymie zbieramy we wrześniu i październiku, kiedy
w pełni dojrzeją. Kolor skórki przybiera wtedy intensywną barwę, a przy
opukiwaniu owoce wydają głuchy, pusty dźwięk. W chłodnych pomieszczeniach mogą
być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, nie tracąc przy tym swoich
cennych wartości.
Z dyni przyrządza się surówki, sałatki, zupy, soki, dżemy, a
także słodkie wypieki, które całkowicie mnie urzekły.
Garść dyniowych inspiracji
znajdziecie wśród moich blogowych propozycji:
PRZETWORY:
DANIA MĄCZNE :
Placki z dyni na słodko
CIASTA I DESERY:
Pączki dyniowe z nutą pomarańczy
Czekoladowe muffinki z dynią
Cytrynowe oponki dyniowe
Babka pomarańczowo-dyniowa
Rogaliki dyniowe
Gofry pomarańczowo-dyniowe
Babeczki na Halloween - dyniowe z nutellową pianką
Czekoladowe muffinki z dynią
Cytrynowe oponki dyniowe
Babka pomarańczowo-dyniowa
Rogaliki dyniowe
Gofry pomarańczowo-dyniowe
Babeczki na Halloween - dyniowe z nutellową pianką
PIECZYWO:
DANIA OBIADOWE:
Mmm, dyniowe pyszności... Aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem .Tyle świetnych pomysłów na wykorzystanie dyni.Super
OdpowiedzUsuńŚwietny blog.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wspaniałe dynie zapobiegają komórkom rakowyym wspaniała grochówka zdyni polecam
OdpowiedzUsuń