Pyszne ciasto biszkoptowe z makiem, kokosem i winogronami.
Lekkie i puszyste, a jednocześnie soczyste dzięki owocom. Takie propozycje
zawsze smakują. Upiekłam je podobnie jak „Puszka z gruszkami”. Gorąco polecam!
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki maku
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 400 g winogron bezpestkowych
- ok. 1 szklanki cukru pudru na lukier
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na
sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiewamy i razem z makiem i wiórkami kokosowymi wsypujemy
do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy
przy pomocy szpatułki.
Masę przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26
cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównujemy
i równomiernie rozkładamy umyte i osuszone winogrona (w czasie pieczenia i wyrastania ciasta, winogrona same opadną).
Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i
smarujemy lukrem przygotowanych z cukru pudru i odrobiny gorącej wody. Gotowe ciasto można dodatkowo udekorować, np. makiem i winogronami.
Bardzo ciekawe połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuń