Ciasto francuskie niezawodnie sprawdza się w sytuacjach
kryzysowych, kiedy pilnie trzeba przygotować coś słodkiego. U mnie tym razem z
gotową masą kajmakową z puszki oraz paskami rabarbaru. Przygotowane ekspresem,
a smakują bosko!
- opakowanie ciasta francuskiego
- 8 łyżeczek masy kajmakowej z puszki
- 3 łodygi rabarbaru
- 1 żółtko
- cukier puder do oprószenia
Z ciasta francuskiego wycinamy 8 kwadratów o boku mniej
więcej 12 cm. Rogi kwadratów lekko nacinamy, a wszystkie boki smarujemy
roztrzepanym żółtkiem. Na środku rozsmarowujemy po sporej łyżeczce masy
kajmakowej i układamy po 4 obrane paski rabarbaru, przycięte na długość ok. 6 cm.
Brzegi kwadratów unosimy i zlepiając na rogach tworzymy otwarte koperty. Po
wierzchu smarujemy pozostałym żółtkiem. Ciastka przenosimy na blaszkę pokrytą
matą lub papierem do pieczenia i wkładamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego
do 2200C. Przestudzone ciastka oprószamy cukrem pudrem.
Takie najprostsze połączenia są najlepsze :) Zjadłabym takie ciacho do kawy!
OdpowiedzUsuńSzybkie, proste i smaczne - czegóż chcieć więcej ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciastka :) Duże i pyszne.
OdpowiedzUsuń