sobota, 7 maja 2016

MUFFINKI JOGURTOWE Z MNISZKIEM LEKARSKIM




Po sukcesie z pysznym miodkiem z mniszka lekarskiego, postanowiłam dodać złociste płatki tych cennych kwiatków do naszych ulubionych muffinek jogurtowych. Przepis prosty i nieskomplikowany, a najdłużej trwa samo skubanie płatków mniszka. Za to potem pięknie złocą się w cieście. W smaku nie są zbyt wyczuwalne, ale mam nadzieję, że część ich zdrowotnych właściwości się zachowała. Polecam w ten słoneczny weekend, póki jeszcze łąki pełne są mleczy.

  • 1 szklanka płatków mniszka lekarskiego (ok. 80 główek)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia

Główki mniszków zbieramy w słoneczny dzień i na 15 – 30 minut rozsypujemy na gazecie, aby wyszły z nich wszystkie robaczki. Następnie zielony koszyczek mniszka rozrywamy na pół i ze środka wyskubujemy wszystkie żółte płatki wraz z cennym pyłkiem. Szklankę płatków mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka z jogurtem i olejem. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy. Ciastem (będzie bardzo gęste) napełniamy foremki do muffinek, prawie do pełna. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem. 

3 komentarze:

  1. Hej Kochana!
    Muffinki wyglądają przepysznie - z chęcią wykorzystam ten przepis! Poleciłam go także u siebie na blogu - http://www.pasjekaroliny.pl/2016/05/mniszek-lekarski-przepisy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że spodobał Ci się mój przepis.

      Usuń