Po sukcesie z pysznym miodkiem z mniszka lekarskiego,
postanowiłam dodać złociste płatki tych cennych kwiatków do naszych ulubionych
muffinek jogurtowych. Przepis prosty i nieskomplikowany, a najdłużej trwa samo
skubanie płatków mniszka. Za to potem pięknie złocą się w cieście. W smaku nie
są zbyt wyczuwalne, ale mam nadzieję, że część ich zdrowotnych właściwości się
zachowała. Polecam w ten słoneczny weekend, póki jeszcze łąki pełne są mleczy.
- 1 szklanka płatków mniszka lekarskiego (ok. 80 główek)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
Główki mniszków zbieramy w słoneczny dzień i na 15 – 30 minut
rozsypujemy na gazecie, aby wyszły z nich wszystkie robaczki. Następnie zielony
koszyczek mniszka rozrywamy na pół i ze środka wyskubujemy wszystkie żółte
płatki wraz z cennym pyłkiem. Szklankę płatków mieszamy z mąką, proszkiem do
pieczenia i cukrem. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka z jogurtem i
olejem. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy. Ciastem (będzie bardzo gęste)
napełniamy foremki do muffinek, prawie do pełna. Pieczemy 25 minut w piekarniku
z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C. Studzimy i oprószamy cukrem
pudrem.
Bardzo apetyczne muffinki :-)
OdpowiedzUsuńHej Kochana!
OdpowiedzUsuńMuffinki wyglądają przepysznie - z chęcią wykorzystam ten przepis! Poleciłam go także u siebie na blogu - http://www.pasjekaroliny.pl/2016/05/mniszek-lekarski-przepisy.html
Super! Cieszę się, że spodobał Ci się mój przepis.
Usuń