czwartek, 12 września 2019

TARTALETKI CZEKOLADOWE




Miłośnikom czekolady polecam mocno czekoladowe tartaletki. Masę czekoladową wykonałam z czekolady gorzkiej, ale można ją częściowo lub całkowicie zastąpić mleczną – jak kto lubi. Dla przełamania smaku dodałam dżemu wiśniowego na spód. Są kruche, słodkie w sam raz i pyszne. Bardzo polecam!

Składniki na 12 tartaletek o średnicy 7 – 8 cm:

Kruche ciasto:
  • 200 g maki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 – 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Wypełnienie:
  • 125 ml dżemu wiśniowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki tartej mlecznej czekolady

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier puder, żółtko, 1 łyżkę zimnej wody oraz szczyptę soli. Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche, dodajemy kolejną łyżkę zimnej wody i ponownie zagniatamy. Podsypując blat mąką ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy koła nieco większe od średnicy foremek na tartaletki. Układamy je w foremkach i delikatnie dociskając wylepiamy dno i boki. Metalowe lub ceramiczne foremki należy wcześniej posmarować masłem, w przypadku silikonowych nie trzeba tego robić. Dno tartaletek bardzo gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia. Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 12 – 13 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu). Będą gotowe kiedy ich brzegi zaczną się lekko rumienić.

Wykonanie: Na przestudzone spody tartaletek wykładamy po łyżeczce dżemu wiśniowego. Gorzką czekoladę drobno siekamy, dodajemy cynamon i zalewamy śmietaną kremówką podgrzaną do momentu wrzenia. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do gładkości. Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce. Schłodzoną masę ubijamy mikserem aż nabierze puszystości. Serek mascarpone miksujemy z przesianym cukrem pudrem, dodajemy puszystą masę czekoladową i miksujemy do połączenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i napełniamy spody tartaletek z dżemem. Wierzch posypujemy tartą czekoladą.

2 komentarze:

  1. Muszę spróbować, zapisuję przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Często jadę na drugi koniec miasta po takie cudeńka do cukierni. Teraz będę mogła je sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń