czwartek, 19 września 2019

KOTLETY MIELONE Z RYŻEM




Kotlety mielone z ryżem powstały trochę z potrzeby chwili, kiedy musiałam wykorzystać ugotowany ryż, który został z poprzedniego dnia. Na szybko, bo na gołąbki nie było czasu, powstało bardzo fajne danie. Kotlety są delikatniejsze niż na samym mięsku, miękkie i aromatyczne. Świetnie smakują też w wersji zapiekanej z sosem pomidorowym i serem. Polecam!

Składniki na 12 sztuk:
  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na rumiano. Studzimy.
Do mięsa dodajemy ryż, podsmażoną cebulkę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki lub koperek, paprykę, pieprz ziołowy oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy i formujemy płaskie kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. 

2 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję w przyszłości. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł. Koniecznie muszę wypróbować, bo wolę kotlety, które właśnie nie są takie do konca mięsne

    OdpowiedzUsuń