czwartek, 5 września 2019

BURACZKI Z KISZONYM OGÓRKIEM




Zimą chętnie jadamy buraczki przygotowane w sezonie letnim. Aby nam się nie znudziły co roku robię jedną partię z dodatkiem czosnku, chrzanu, papryki lub cukinii. Tym razem połączyłam je z kiszonymi ogórkami. Ten nowy, fajny smak sałatki do obiadu bardzo nam odpowiada. Najlepsze są po miesiącu od przygotowania, kiedy smaki dobrze się połączą.

Składniki na 13 słoików po 500 ml:
  • 5 kg buraków
  • 2 kg kiszonych ogórków
Zalewa:
  • 1 szklanka soku spod buraków
  • 50 dag cebuli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 – 2 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu

Buraki myjemy i gotujemy do miękkości (buraki średniej wielkości gotowałam ok. 45 min). Studzimy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. W czasie ścierania buraki puszczą dużo soku – 1 szklankę odlewamy do przygotowania zalewy. Ogórki również ścieramy na dużych oczkach tarki, łączymy z burakami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Łączymy z sokiem z buraków, cukrem, octem, łyżką soli, liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela i pieprzu. Gotujemy 5 minut i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie liście i ziarenka wyjmujemy, a pozostałą zalewę przelewamy do buraków z ogórkami. Mieszamy. W razie potrzeby można dodać więcej soli (jeśli ogórki było mocno słone wystarczy łyżka dodana do zalewy).  Dobrze mieszamy i przekładamy do słoików.
Pasteryzujemy 15 minut.

1 komentarz:

  1. Fajne połączenie. Zrobię na próbę, bo kiszonych mi tyle w tym roku wyszło, że nie da się tego przejeść ;)

    OdpowiedzUsuń