poniedziałek, 2 września 2019

GOFRY Z JABŁKAMI




Pachnące cynamonem gofry z dodatkiem jabłek to świetny deser na szybko, kiedy marzy nam się szarlotka, a nie mamy czasu jej upiec. Nieco cięższe od tradycyjnych gofrów, ale za to wilgotne i soczyste. Najlepiej smakują z lekką chmurką bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Na pierwszy dzień szkoły będą jak znalazł;)

Składniki na 12 gofrów:

  • 2 duże kwaskowate jabłka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia

Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z mąką, cukrem, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy tarte jabłka i pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do połączenia się składników. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy do zrumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.

1 komentarz:

  1. Za klasycznymi goframi nie przepadam, ale takiego jabłkowego chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń