czwartek, 26 września 2019

MINI SZARLOTKI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM





Na szybki, jesienny deser wymyśliłam mini szarlotki na wypróbowanym kruchym cieście z dodatkiem serka homogenizowanego. Takie mini łakocie cieszą oko i kubki smakowe. A jeśli coś zostanie łatwo je zapakować na przekąskę do szkoły lub pracy. Polecam!

Składniki na 12 sztuk:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 125 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko
  • ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • dekoracyjny cukier kandyzowany
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, serek i proszek do pieczenia. Zagniatamy do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, na grubość ok 3 mm i przy pomocy szerokiej szklanki wycinamy kółka. Ścinki ciasta ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy aż do wykorzystania całego ciasta.
Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę i mieszamy z cynamonem. Na połowie okręgów z ciasta wykładamy porcję jabłek. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i od góry przyklejamy po drugim krążku ciasta, lekko je naciągając, aby równo sięgało do brzegów. Brzegi dodatkowo dociskamy widelcem. Na każdym ciastku robimy od góry po 3 niewielkie nacięcia nożem, wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem. Układamy na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu), do zrumienienia.


4 komentarze:

  1. Jak zwykle bardzo ciekawy pomysł. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mysle, ze chetnie bym sie podjela i zrobila!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne. Z córeczką takie zrobimy, ale będzie zabawa

    OdpowiedzUsuń
  4. Miniszarlotki to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń