poniedziałek, 23 września 2019

CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI




Najprostsze i najsmaczniejsze – łatwe ciasto ucierane z jabłkami i nutą cytryny. Na co dzień i na spotkanie z przyjaciółmi. Polecam!

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 2 jabłka (ok. 400 g)
  • cukier puder do oprószenia

Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jedno kroimy w drobna kostkę, a drugie w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy po 1 jajku i porcji mąki przesianej razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny, a następnie jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu układamy plasterki drugiego jabłka. Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu), do tzw. „suchego patyczka” wbijanego w ciasto przed końcem pieczenia.
Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. 

4 komentarze: