poniedziałek, 13 maja 2019

PUSZEK KOKOSOWY Z RABARBAREM




Puszysty biszkopt z kokosem i rabarbarem to ciasto z wyglądu niepozorne, a zachwycające smakiem. Delikatne i lekkie jak obłoczek, ze słodyczą przełamaną kwaskowatym rabarbarem. Robi się je szybko i łatwo, w środku tygodnia, na codzienny deser.

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g rabarbaru
  • ok. 1 szklanki cukru pudru na lukier

Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i razem z wiórkami kokosowymi wsypujemy do masy jajecznej.  Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Dodajemy rabarbar obtoczony mąką ziemniaczaną i jeszcze raz delikatnie mieszamy, aby równo rozłożyły się w cieście.
Masę przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 26 cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i smarujemy lukrem przygotowanych z cukru pudru i odrobiny gorącej wody.

4 komentarze:

  1. Sama nazwa "puszek kokosowy" sprawia, że muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak coś ma rabarbar i kokos to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj po południu upiekłam z myślą, że będziemy mieć ciasto na niedzielę. Jest południe a ciasta już nie ma. Pyszne i lekkie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowany i zapisany. Naprawdę uwielbiam rabarbar, a połączenie z kokosem jest cudowne

    OdpowiedzUsuń