poniedziałek, 6 maja 2019

WUZETKA - CIASTO W-Z




Wuzetka to ciasto zawdzięczające nazwę słynnej trasie W-Z (Wschód-Zachód) powstałej w Warszawie tuż po II wojnie światowej. Do dziś podawane niemal w każdej cukierni, kusi charakterystycznym paskiem białej warstwy śmietankowej między blatami kakaowego biszkoptu. Całość wieńczy czekoladowa polewa i kleks bitej śmietany. Słodycz ciasta przełamana jest kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki i sokiem z cytryny. Klasyka w najlepszym wydaniu, a do tego niezwykle smaczna!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
Warstwa śmietankowa:
  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
Polewa:
  • 100 g masła
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 250 ml śmietany kremówki do dekoracji
  • 200 ml dżemu z czarnej porzeczki
  • 200 ml mocnej, czarnej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • sok z ½ cytryny

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką lub na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 22 x 28 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy i kroimy na dwa blaty. 

Warstwa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy przesiany cukier puder, sok z cytryny i płynną żelatynę. Miksujemy.

Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową ponczu przygotowanego z herbaty, łyżki cukru i soku z połowy cytryny. Smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy warstwę śmietankową. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Delikatnie dociskamy i nasączamy pozostałym ponczem. Wstawiamy do lodówki żeby warstwa śmietankowa stężała. 

Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło z łyżką wody. Dodajemy cukier, kakao i żelatynę. Mieszając, podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki się połączą tworząc gładką, aksamitna polewę. Nie dopuszczamy do zagotowania! Lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta. Przed podaniem ciasto dekorujemy rozetkami z bitej śmietany. 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam. Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam wz z dżemem. Fajnie musi przełamywać słodycz

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, że wytłumaczyłaś skąd taka nazwa ! Człowiek uczy się całe życie ;)
    A przepis wybitny.

    OdpowiedzUsuń