Gofry bananowe to propozycja na szybki i prosty deser lub pyszne i syte śniadanie. Gotowe w kilka chwil, a smakują rewelacyjnie! Z dodatkiem świeżych owoców, soku lub kawy zaspokoją głód na kilka godzin.
- ¾ szklanki musu z bananów (3 małe lub 2 duże banany)
 - sok z 1 cytryny
 - 2 szklanki mąki
 - 2 łyżki cukru
 - 1 szklanka mleka
 - ¼ szklanki oleju
 - 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - cukier puder do oprószenia
 
Mus z rozgniecionych widelcem bananów miksujemy z sokiem z
cytryny. Dodajemy mąkę, cukier, mleko, olej, żółtka jaj oraz proszek do
pieczenia. Miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pianę
z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy porcjami na
rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy do zrumienienia i chrupkości. Podajemy oprószone
cukrem pudrem. 
Fajny pomysł na śniadanie, z przyjemnością sobie przetestuje. Jako deser do niedzielnego obiadu :D Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
OdpowiedzUsuń