Kinder Country to kolejny, fajny przekładaniec inspirowany
smakiem popularnych batoników. Przepisy znalezione w Internecie zakładały
użycie do jasnej warstwy dwóch białych czekolad, przez co masa była bardzo
słodka, a do tego trudniejsza w przygotowaniu. Zamieniłam ją na żelatynę i w
takiej wersji bardzo nam smakowało, bo miodowe płatki Kangus są już
wystarczająco słodkie. Polecam to ciasto w szczególności na imprezy dla dzieci!
- 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g herbatników maślanych
- 2 łyżki żelatyny
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 ½ szklanki płatków Nestle Kangus
Gorzką i mleczną czekoladę drobno siekamy. Zalewamy 300 ml
mocno podgrzanej śmietanki. Na chwilę odstawiamy i mieszamy do gładkości.
Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).
Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do
pieczenia (można pominąć, ale trudniej będzie wyjąć ciasto). Na dnie układamy warstwę
herbatników, jeden obok drugiego.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i studzimy.
300 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy serek
mascarpone i płynną żelatynę. Miksujemy. Wsypujemy 3 szklanki płatków Kangus.
Mieszamy i wykładamy na herbatniki w blaszce. Wyrównujemy powierzchnię i
układamy drugą warstwę herbatników.
Schłodzoną czekoladę ze śmietanką miksujemy na najwyższych
obrotach miksera przez 2 – 3 minuty, aż nabierze puszystości. Wykładamy na górę
ciasta. Wyrównujemy i posypujemy płatkami Kangus. Gotowe ciasto wstawiamy do
lodówki na co najmniej 3 godziny.
Inspiracja: strony internetowe, np TUTAJ.