Kotlety siekane z piersi kurczaka można przygotować na wiele
sposobów, dodając i eksperymentując z różnymi dodatkami. Jest to fajny pomysł
na smaczne mięsko do obiadu, soczyste i aromatyczne. Z podwójnej piersi
wychodzi naprawdę spora porcja, około 20 kotletów.
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki majonezu
- 100 g żółtego sera
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę, majonez, ser starty na dużych
oczkach tarki, drobno posiekany koperek oraz pieprz ziołowy i sól. Całość
dobrze mieszamy, zamykamy w szczelnym pojemniku i wstawiamy do lodówki na
minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie na patelni
rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką wykładamy porcje ciasta, formując
płaskie kotlety. Smażymy je na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym
ręczniku i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz