piątek, 18 stycznia 2019

BUDYŃ CZEKOLADOWY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ




Moja córka Daria ma słabość do czekoladowego budyniu, więc jest to najczęściej podawany u nas deser w wersji na szybko. Budyń oczywiście domowy, na żółtku, koniecznie z dodatkiem gorzkiej czekolady. A karmelizowana gruszka ze szczyptą cynamonu pasuje do niego idealnie.  

Budyń, 2 duże porcje:
  • 500 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
Karmelizowane gruszki:
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu

Budyń: Czekoladę siekamy w drobną kostkę. 200 ml mleka miksujemy z żółtkiem, mąką ziemniaczaną, kakao i cukrem. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Wlewamy mieszaninę z żółtkiem i energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1 – 2 minuty, do zgęstnienia. Gotowy budyń przelewamy do pucharków.

Karmelizowane gruszki: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i nie mieszając podgrzewamy 2 – 3 minuty, aż zbrązowieje. Wsypujemy gruszki i potrząsając garnkiem, aby wymieszały się ze skarmelizowanym cukrem podgrzewamy 2 – 3 minuty, aż zmiękną. Oprószamy cynamonem i wykładamy na budyń w pucharkach. Podajemy na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz