sobota, 5 października 2019

ŻEBERKA ZE ŚLIWKAMI




Żeberka ze śliwkami robię od lat wg przepisu mojej mamy. Są niezwykle soczyste i aromatyczne, wprost rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z perłową kaszą jaglaną, gryczaną lub kuskusem. Podajemy je wraz z sosem.

  • 50 dag żeberek wieprzowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • kilka suszonych śliwek
  • kminek
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mleka

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki tak, aby każdy miał po dwie kosteczki.
Obsmażamy je na oleju do mocnego zrumienienia, przekładamy do garnka i przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
Na tłuszczu pozostałym na patelni po smażeniu mięsa szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę w talarki. Dolewamy szklankę wody i zbierając cały smak z patelni dodajemy do garnka z żeberkami.
Tak przygotowane żeberka dusimy pod pokrywą szybkowarową przez ok. 14 min na poziomie turbo lub tradycyjnie pod zwykłą pokrywką przez ok. 45 min na małym ogniu.
Kiedy żeberka będą miękkie wyjmujemy je na ogrzany półmisek. Mieszamy mąkę ziemniaczaną z mlekiem i wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. W razie potrzeby można dodać trochę wody. 

4 komentarze: