piątek, 12 kwietnia 2019

ŻUREK W CHLEBKU




Wielkanocny żurek podany w chlebowych miseczkach będzie się pięknie i oryginalnie prezentował na świątecznym stole. Polecam!

  • 4 chlebki na żurek (przepis TUTAJ)
  • 300-400 ml zakwasu na żurek (przepis TUTAJ)
  • 500 g białej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki śmietany
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo

Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do garnka razem z kiełbasą, dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy ok. 3 litrami wody, solimy i gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 – 25 minut. Kiełbasę wyjmujemy, a do zupy dodajemy zakwas na żurek oraz cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną na maśle. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Rozcieramy je z odrobiną soli, mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Dodajemy białą kiełbasę i jajka pokrojona na plasterki. 

Przed podaniem: Z chlebków odcinamy górną część z kuleczką na pokrywkę. Z wnętrza wydrążamy miąższ pozostawiając ścianki grubości ok. 1 – 1,5 cm. Całe wnętrze smarujemy roztopionym masłem (zużyjemy ok. 30 g masła) i zapiekamy 10 minut w temperaturze 2000C. Lekko studzimy i napełniamy gorącym żurkiem. 

2 komentarze:

  1. już bym jadła. zwłaszcza dzisiaj, jak jest tak zimno

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby to tylko podanie, ale żurek jedzony prosto z chleba smakuje dużo lepiej niż z innego naczynia :)

    OdpowiedzUsuń