środa, 3 kwietnia 2019

KLOPSIKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY W SOSIE CHRZANOWYM




Klopsiki w sosie chrzanowym to nietypowy pomysł na podanie białej kiełbasy. Sprawdzą się na wielkanocnym śniadaniu lub jako danie obiadowe podane z ziemniakami. Przygotowuje się je ekspresowo!

  • 4 surowe, białe kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 200 ml lekkiego bulionu
  • 50 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • świeży szczypiorek

Kiełbasę wyjmujemy z osłonek i formujemy z jej masy niewielkie klopsiki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju do delikatnego zrumienienia z wszystkich stron.
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszając podsmażamy ją do złocistego koloru. Zmniejszamy ogień i energicznie mieszając wlewamy bulion. Dodajemy chrzan i śmietanę. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy klopsiki i podgrzewamy razem 5 minut. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

6 komentarzy:

  1. idealny obiad na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować jeszcze przed świętami, a dokładniej dziś w porze obiadowej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna alternatywa dla zwykłej kiełby na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam dzisiaj na obiad. Sztos! Na pewno nieraz jeszcze powtórzę :)

    OdpowiedzUsuń