Pierś z indyka to zdrowe i pożywne mięso, które powinniśmy
jadać jak najczęściej, bo charakteryzuje się wysoką zawartością białka i jest niskokaloryczne. Polecam
roladki nadziewane konfiturą z żurawiny i wędzonego sera. Aby mięso nie
wysuszyło się w czasie pieczenia owijam je plastrami wędzonego boczku. Danie podaję z dodatkową porcją konfitury z żurawiny, którą uwielbiam w takim właśnie
połączeniu.
- 4 sznycle z piersi indyka
- 8 – 10 plastrów wędzonego boczku
- 4 łyżki konfitury z żurawiny
- 4 słupki wędzonego sera
- słodka, mielona papryka
- sól i pieprz do smaku
Sznycle z indyka cienko rozbijamy i oprószamy solą, pieprzem
i papryką. Smarujemy łyżką konfitury z żurawiny, z szerszego brzegu układamy
pasek sera i zwijamy ciasne roladki, zakładając boki do środka, aby ser nie
wypłynął. Każdą z roladek owijamy 2 – 3 plasterkami boczku i układamy w natłuszczonym
naczyniu żaroodpornym. Podlewamy niewielką ilością wody (ok. 50 ml),
przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do
1800C. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby roladki
mogły się zarumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz