czwartek, 12 kwietnia 2018

ROLADKI Z INDYKA W BOCZKU Z SEREM I ŻURAWINĄ




Pierś z indyka to zdrowe i pożywne mięso, które powinniśmy jadać jak najczęściej, bo charakteryzuje się wysoką zawartością białka i jest niskokaloryczne. Polecam roladki nadziewane konfiturą z żurawiny i wędzonego sera. Aby mięso nie wysuszyło się w czasie pieczenia owijam je plastrami wędzonego boczku. Danie podaję z dodatkową porcją konfitury z żurawiny, którą uwielbiam w takim właśnie połączeniu.

  • 4 sznycle z piersi indyka
  • 8 – 10 plastrów wędzonego boczku
  • 4 łyżki konfitury z żurawiny
  • 4 słupki wędzonego sera
  • słodka, mielona papryka
  • sól i pieprz do smaku

Sznycle z indyka cienko rozbijamy i oprószamy solą, pieprzem i papryką. Smarujemy łyżką konfitury z żurawiny, z szerszego brzegu układamy pasek sera i zwijamy ciasne roladki, zakładając boki do środka, aby ser nie wypłynął. Każdą z roladek owijamy 2 – 3 plasterkami boczku i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Podlewamy niewielką ilością wody (ok. 50 ml), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.  15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby roladki mogły się zarumienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz