piątek, 23 listopada 2018

GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI



Gołąbki z kaszą i grzybami to świetna propozycja na bezmięsny obiad. Są lekkie, aromatyczne i lubimy je niemal tak samo jak tradycyjne gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym. Polecam!
 
  • 1 główka kapusty
  • 1 kg pieczarek
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 duże cebule
  • 1 litr bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i również podsmażamy na oleju. Odkładamy po ćwierć porcji pieczarek i cebuli, a resztę dodajemy do ugotowanej kaszy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
Z kapusty wycinamy głąb i zdejmujemy wierzchnie liście. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy kapustę. Stopniowo zdejmujemy liście, które zmiękną. Z ugotowanych liści ścinamy zgrubienie łodygi i na środek nakładamy sporą porcję farszu. Zawijamy liście do środka i zwijamy gołąbki. Na dnie szerokiego garnka układamy wierzchnie liście z kapusty, a na nich gołąbki. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 50 minut. Po tym czasie bulion delikatnie odlewamy do rondelka. Dodajemy odłożone wcześniej pieczarki i cebulę oraz śmietankę wymieszaną z łyżką mąki. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprze i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Sosem polewamy gołąbki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz