piątek, 16 listopada 2018

SCHAB ZAPIEKANY W KISZONEJ KAPUŚCIE




Schab zapiekany w kiszonej kapuście jest soczysty i aromatyczny. Podałam go na obiad z ziemniakami, a resztę zjedliśmy następnego dnia z bagietką. Bardzo nam smakowało to solidne, jesienno-zimowe jadło.

  • 500 g schabu bez kości
  • 500 g kiszonej kapusty
  • garść suszonych borowików
  • garść suszonych śliwek
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Sos cebulowy:
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Suszone grzyby zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Kiszoną kapustę lekko odsączamy i drobno kroimy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, śliwki i grzyby pokrojone w paski wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy cukrem i pieprzem, i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut, do miękkości kapusty. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Schab kroimy w niezbyt grube plastry i oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy połowę kapusty. Układamy podsmażony schab i przykrywamy pozostałą kapustą.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy łyżkę masła i cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy aż zrobi się szklista, a następnie oprószamy papryką i mąką. Mieszając smażymy razem przez 2 – 3 minuty i zalewamy mlekiem. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy schab z kapustą. Zapiekamy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz