poniedziałek, 19 grudnia 2016

PIERNIK DYNIOWY Z ŻURAWINĄ




Wszędzie pierniki i pierniczki i ten cudny korzenny aromat, który w mojej świadomości od zawsze funkcjonuje jako zapach Świąt. Jeśli do piernika dodamy musu z pieczonej dyni, przedłuży ona świeżość wypieku i zwiększy jego wilgotność. Do tego spora garść żurawiny i obowiązkowa polewa czekoladowa. Gorąco polecam!

  • 100 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki miodu (60 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • ¾ szklanki musu z pieczonej dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 g suszonej żurawiny + 1 łyżeczka mąki
Polewa czekoladowa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 – 3 łyżki masła

Masło z miodem rozpuszczamy i studzimy.
Żurawinę zalewamy pół szklanki wrzącej wody. Odstawiamy na 10 minut, aby napęczniała. Odcedzamy, studzimy i mieszamy z łyżeczką mąki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z cukrem, przestudzonym masłem z miodem oraz musem z dyni.
Mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika przesiewamy i dodajemy do mokrej masy. Mieszamy tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy żurawinę oraz pianę z białek. Delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 12 x 28 cm. Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). 

Polewa czekoladowa: Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Polewamy przestudzony piernik. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz