niedziela, 14 marca 2021

SERNIK W PASKI NA WIELKANOC

 


 

Sernik w paski cieszy oko nietypowym wyglądem i pysznie smakuje. Udekorowany kolorowymi jajeczkami sprawdzi się na wielkanocnym stole. Polecam!

Spód:

  • 150 g kakaowych herbatników
  • 75 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 mleczna czekolada

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Herbatniki kruszymy (np. w malakserze) i łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi spód formy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy śmietanę, twaróg i budynie w proszku. Masę dzielimy mniej więcej na pół. Do jednej z części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy.

Masy wylewamy na schłodzony herbatnikowy spód naprzemiennie po 3 łyżki – raz masę białą, raz czekoladową.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 1 godz. i 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto aż do ostudzenia.

Czekoladę mleczną drobno siekamy i zalewamy mocno podgrzana śmietanką. Odstawiamy na 3 minuty i mieszamy do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. Smarujemy wierzch i boki sernika.

 

4 komentarze:

  1. Pięknie udekorowany. Bardzo apetyczne te paski, wyszły chyba idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow z początku myślałam, że to babka Zebra. Miłe zaskoczenie, chętnie spróbuję takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  3. o niespodzianka moj komentarz negatywny zniknal jeszcze raz powtorze to ciasto to kit ani smaku ani wygladu zdjecie owszem ok ale prosze upiec to sie panstwo sami przekonacie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie, dziękuję Ci, że mimo złych doświadczeń wciąż zaglądasz na mojego skromnego bloga;) Pozwól, że Cie poinformuję, że jest to mój prywatny zapis doświadczeń kulinarnych, który zdecydowałam się udostępnić szerszemu gronu ku inspiracji, a z którego nie czerpię w tym miejscu żadnych korzyści materialnych. Komentarze nie wnoszące merytorycznych uwag, a jedynie potrzebę wylania swojego jadu, nie są i nie będą tu mile widziane. Nie piszesz na jakim etapie mój przepis Cię zawiódł, co mogło pójść nie tak... W takim przypadku zawsze staram się pomóc. Może używasz do wypieków najtańszych produktów, np. promocyjnego twarogu z wiaderka, który jest wysoko przetworzony i nigdy nie da gwarancji udanego wypieku. Zdjęcia moich ciast są amatorskie, ale prawdziwe i odzwierciedlają prawdziwy wygląd wypieków, jakie podaję na stół. Tego przepisu będę broniła tym bardziej, że jest on wielokrotnie przeze mnie przetestowany, w różnych kombinacjach, nie tylko tej w paski;) Być może nie masz doświadczenia w pieczeniu serników, może Twój piekarnik piecze inaczej niż mój, a może po prostu nie jesteś fanem serników... Pozdrawiam mimo to i życzę dużo pogody ducha!

      Usuń