środa, 18 grudnia 2019

ŚWIĄTECZNY TORT CZEKOLADOWY




Na świąteczne spotkania w rodzinnym gronie polecam prosty tort czekoladowy z nutą cynamonu. 

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
  • 200 ml dżemu z czarnej porzeczki
  • 200 ml mocnej kawy
  • czekoladowe ozdoby

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.

Krem czekoladowy: Czekoladę gorzką i mleczną siekamy w drobną kostkę. Śmietankę z cynamonem zagotowujemy i gorącą zalewamy czekoladę. Odstawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do gładkości. Studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Schłodzoną masę miksujemy na najwyższych obrotach miksera ok. 5 minut, aż nabierze puszystości.

Wykonanie: Biszkopt wyjmujemy z blaszki (boki oddzielamy ostrym nożem) i kroimy na 3 blaty. Pierwszy z nich układamy na paterze, nasączamy kawą i smarujemy połową dżemu. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, wyrównujemy, układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy kawą i smarujemy resztą dżemu. Wykładamy połowę pozostałego kremu, wyrównujemy i dociskamy ostatnim blatem biszkoptu. Nasączamy go resztą kawy. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy wg uznania, np. czekoladowymi choinkami. Tort przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz