Ekspresowe oponki na
serku mascarpone są łatwe i szybkie do wykonania, a w smaku cudownie miękkie i
delikatne. Czekoladowa polewa dodatkowo zachęca do ich spróbowania. Polecam!
- 250 g serka mascarpone
 - 2 żółtka
 - 1 ½ szklanki mąki + do oprószenia
 - 5 łyżek cukru pudru
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - ok. 1 litr oleju do smażenia
 
- 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
 - 1 łyżka masła
 - pół szklanki cukru pudru
 
W misce łączymy mąkę, serek mascarpone, żółtka, cukier puder
i sodę oczyszczoną. Zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się
połączą tworząc gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy je na blat oprószony
mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szeroką szklanką wycinamy koła, a po
środku mniejsze okręgi kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagniatamy,
rozwałkowujemy. Wycinamy oponki aż do zużycia całego ciasta.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Delikatnie wrzucamy
partię oponek, tyle aby mogły swobodnie pływać i smażymy do momentu aż nabiorą
ładnego złoto-brązowego koloru z obu stron (2 – 3 minuty). Odsączamy z tłuszczu
na papierowym ręczniku.
Polewa czekoladowa: Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy
razem z masłem w kąpieli wodnej. Smarujemy oponki i odstawiamy, żeby polewa zastygła.
Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą i dekoracyjnie polewamy cienkimi
strużkami wierzch oponek.
wyglądają mega smacznie!
OdpowiedzUsuń